Pomlad v Črni gori: ali bodo predsedniške in izredne parlamentarne volitve prinesle izhod iz krize?

Predsedniška kampanja v Črni gori, sicer rekordno kratka, prihaja v zaključno fazo. Aktualni predsednik Črne gore Milo Đukanović, ki je na oblasti že več kot tri desetletja, se poleg šestih kandidatov, v nedeljo 19. marca poteguje za še en mandat.


Analize kažejo, da Đukanović nima 50-odstotne podpore za zmago v prvem krogu, zato bo za izvolitev novega predsednika potreben drugi krog, ki se bo odvijal 2. aprila.


Tik pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami, se je Đukanović v končnici kampanje oglasil in razpisal predčasne parlamentarne volitve. Namreč, srbsko usmerjen Miodrag Lekić, vodja stranke Demos ni uspel oblikovati vlade do zakonskega roka, ki je potekel danes, 16. marca.


Spomnimo, novoizbrani premier Dritan Abazović, je po izglasovani nezaupnici od lanskega avgusta v tehničnem mandatu. Tudi za preoblikovanje obstoječe vlade, ni dobil zadostne podpore. Kljub nasprotovanju predsednika države, Mila Đukanovića, je Miodrag Lekić po tolmačenju na ustavnem sodišču, z večinsko podporo poslancev postal mandatar za sestavo nove vlade.


Z novimi parlamentarnimi volitvami se bo znova, po volitvah avgusta 2022, preveril utrip volilk in volilcev ter poskusil najti izhod iz političnega labirinta in krize, ki se je z zadnjimi volitvami tudi začela.


Izredne parlamentarne volitve bodo 11. junija.

Dodaj odgovor