Črna gora s Frontexom podpisala posodobljen sporazum o mejnem sodelovanju

Črna gora in evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex sta danes podpisala posodobljen sporazum o upravljanju meja, s katerim si želijo zmanjšati število nezakonitih prehodov meja. Pripadniki Frontexa sicer že delujejo na črnogorski meji s Hrvaško, to pa bo sedaj veljalo tudi za meji s Srbijo in Albanijo, so sporočili z Evropske komisije.

Sporazum bo v veljavo stopil 1. julija, z njim pa se uresničuje del akcijskega načrta za upravljanje migracij na Zahodnem Balkanu, ki ga je Evropska komisija predstavila decembra. Na zunanjih mejah EU z Albanijo, Severno Makedonijo in Srbijo je sicer trenutno okoli 500 pripadnikov Frontexa, dve operaciji, ki se izvajata po starem sporazumu, pa se bosta nadaljevali tudi v okviru novega sporazuma.

Podoben sporazum kot Črna gora je s Frontexom letos podpisala Severna Makedonija, ki gosti več kot sto pripadnikov te agencije. Novi mandat agenciji omogoča, da državam s sporazumom o statusu pomaga na celotnem njihovem ozemlju in ne le v regijah, ki mejijo na EU, kot je veljalo v prejšnjem mandatu.

Vir: Sta.si

Dodaj odgovor