Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar: Čas je, da prestavimo v višjo prestavo

Slovenija je prijateljica držav Zahodnega Balkana in dosledno zagovarja širitev EU na to območje, je eno od včerajšnjih sporočil predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar makedonskemu predsedniku Stevu Pandarovksemu.

Ključno sporočilo obiska predsednice republike tako severno makedonskim kot evropskim političnim predstavnikom kot tudi širši javnosti je, da mora Severna Makedonija enotno, hitro in odločno nadaljevati pot približevanja Evropski uniji, na kateri je Slovenija njena trdna zaveznica ter podpornica.

»Močno si želim, da bi nove generacije Severnih Makedoncev živele v EU. Želela bi si, da bi šlo hitreje in da bi se EU širila brez večletnih zastojev. Čas, da prestavimo v višjo prestavo, je pravi. Tako v Skopju kot v Bruslju kot v vseh prestolnicah držav EU. Pot, ki jo je do sedaj prehodila Severna Makedonija, je pomembna in je velika,« je po pogovoru z gostiteljem, predsednikom Stevom Pendarovskim, poudarila predsednica Pirc Musar in izpostavila pomembnost izpeljave spremembe severno makedonske ustave pred koncem letošnjega leta. Vključitev bolgarske manjšine v ustavo Severne Makedonije je eden od pogojev za napredovanje na poti v EU. Zato je politične stranke pozvala, naj podprejo predlagane ustavne spremembe: “Severna Makedonija z ustavnimi spremembami izkazuje prizadevanje za izgradnjo multikulturne, na spoštovanju človekovih pravic in pravic manjšin temelječe multietnične skupnosti. Številne ustave sledijo temu. S spremembo ustave bo Severna Makedonija napredovala na EU poti”, dodala je slovenska predsednica.

Dodaj odgovor