Prihodnji meseci bodo ključni, da BiH pokaže rezultate

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v Sloveniji prvič gostila ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Elmedina Konakovića. Največji del pogovorov je bil namenjen pregledu nadaljnjih korakov za hitrejši napredek BiH na poti v EU, seznanitvi z aktualnimi razmerami v državi in priložnostmi za okrepitev dvostranskega sodelovanja, predvsem na področju gospodarstva.

Glede aktualnih razmer v BiH in njenega približevanja EU je pohvalila pozitivne korake in ambicije EU za izvedbo reform, kar se že odraža v določenem napredku. “Prihodnji meseci bodo ključni, da BiH pokaže rezultate pri izpolnjevanju prednostnih nalog, potrebnih za začetek pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Nekaj takih pomembnih korakov je bilo že narejenih in resnično si želim, da bi ta napredek prepoznal tudi vrh EU, ko se bo odločal o nadaljnjih korakih v širitvi do Ukrajine in Moldavije,” je opozorila ministrica.

Fajonova je poudarila, da Slovenijo in BiH združuje marsikaj, od skupne preteklosti in želje po vzdrževanju tradicionalno prijateljskih odnosov med državama do skupne prihodnosti v okviru EU, kamor spada tudi BiH.

Vir: Siol

Dodaj odgovor