Afera ‘Hvar’

Skrivnosnostni obisk predsednika Republike Srbske Milorada Dodika pri hrvaškem predsedniku Zoranu Milanoviću je povzorčil obilico razburjaja v hrvaški politiki.

Na Dodikov presenetljivi obisk se je že minuli teden odzval hrvaški premier Andrej Plenković, ki je že dolgo na bojni nogi s predsednikom države. Plenković iz vladajoče stranke HDZ je predsednika Milanovića, sicer nekdanjega premierja iz vrst opozicijske SDP, pozval, naj pojasni “zelo nenavadno situacijo”, kjer tuji voditelj prispe na obisk mimo uveljavljene procedure in brez vednosti javnosti.

Hrvaški premier Andrej Plenkoviću Milanoviću očita netransparentnost, Dodik pa se je odzval na očitke o svojem prihodu v helikopterju z oznakami Republike Srbije, v čemer, kot pravi, ne vidi nič spornega. Dodik je v danes objavljenem intervjuju za banjaluški časnik Glas Srpske dejal, da je srbskega predsednika Aleksandra Vučića prosil, naj mu posodi helikopter, saj da zaradi servisa ni imel na razpolago helikopterja, ki ga sicer uporablja.

Nekaj podrobnosti s sestanka s hrvaškim predsednikom je v danes objavljenem intervjuju podal Dodik. Kot trdi, sta se pogovarjala o Milanovićevih obiskih Bosne in Hercegovine. Ob tem je dejal, da pozdravlja pristop Zagreba glede BiH, saj da Hrvaška posebno pozornost namenja “organizaciji BiH v skladu z ustavo”.

Dodaj odgovor