S srečanjem obeležujejo 20. obletnico vrha v Solunu

S neformalnim srečanjem voditeljev EU, držav Zahodnega Balkana in okoliške regije, se obeležuje 20.č obletnica vrha v Solunu. Ursula von der Leyen pa je pred srečanjem na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, ponovno poudarila potrebo po hitrejšem približevanju držav Zahodnega Balkana k EU. “Vesela sem, da sem v Atenah, kjer bomo razpravljali o evropski perspektivi naših sosed in partnerjev na vzhodu in na Zahodnem Balkanu. Še naprej bomo odpravljali ovire med našimi regijami,” je zapisala.
Predsednica Evropske komisije se je že sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razpravljala sta predvsem o infrastrukturnih projektih in strateškem sodelovanju na področju energetike. Vučić ob tem pričakuje, da bo posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak kmalu obiskal Srbijo. Prav tako je Vučić naznanil, da se bo v torek sestal z Zelenskim, s katerim namerava spregovoriti o “dogajanju na Kosovu, priznavanju in nepriznavanju ozemeljske celovitosti ter drugih vprašanjih”, poročajo srbski mediji.
Von der Leyen se je medtem pred večernim neformalnim srečanjem voditeljev sestala tudi s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem. Pogovarjala sta se “o potrebi po zmanjšanju napetosti na severu Kosova, ponovni vključitvi v dialog, ki ga spodbuja EU, in izvajanju sporazumov o normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo,” je predsednica Evropske komisije zapisala na omrežju X.

Vir: Primorske novice

Dodaj odgovor