Šef Nata opozarja pred stopnjevanjem napetosti na Kosovu

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po pogovorih s kosovsko predsednico Vjoso Osmani pozdravil nedavne korake za zmanjšanje napetosti na severu države. “Pozivam vse strani, naj se izogibajo hujskaški retoriki ter delujejo zadržano in v skladu s svojimi zavezami,” je dodal in obsodil majski napad protestnikov na Natove vojake misije Kfor.

Pozdravil je tudi nov krog pogajanj, ki bo v okviru dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU potekal prihodnji teden v Bruslju. Izpostavil je, da je dialog edini način za reševanje odprtih vprašanj in dosego rešitve, ki bo upoštevala pravice vseh skupnosti. “To zahteva potrpljenje, vztrajnost in kompromis,” je dodal. Izpostavil pa je, da bo srečanje “priložnost, da Kosovo pokaže, da je odgovoren igralec”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v okviru dialoga za 14. september sklical pogovore s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in kosovskim premierjem Albinom Kurtijem, ki sta se v Bruslju nazadnje mudila konec junija.

Vir: N1

Dodaj odgovor