Visoka napetost: “Ne bom sodeloval v zrežirani gledališki igri”

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt danes vendarle ni obiskal Republike Srbske, čeprav so ga nekateri tam pričakovali. Politične napetosti vseeno ostajajo visoke; iz Republike Srbske med drugim prihaja grožnja, da bi lahko zaposleni zapustili bosanske institucije.

Potem ko je državno tožilstvo vložilo obtožnico zoper Dodika zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika v BiH, je bilo predvideno, da bo Schmidt danes navkljub Dodikovim svarilom in možnosti prijetja obiskal Republiko Srbsko, kjer naj bi se sestal z opozicijskimi voditelji ter predstavniki Hrvatov in Bošnjakov v tej entiteti. V zelo napetih razmerah, ki bi lahko še dodatno eskalirale, pa si je visoki predstavnik očitno premislil in načrtovanega obiska ni uresničil.

Iz urada visokega predstavnika so prek Twitterja sporočili, da današnje srečanje pravzaprav ni bilo “dokončno potrjeno” ter da se je visoki predstavnik načrtno odločil, da ne bo sodeloval v “zrežirani gledališki igri”.

Že pred objavo pojasnila pa je odpoved obiska na novinarski konferenci komentiral Dodik, ki je izjavil, da je Schmidt očitno dojel, da v Republiki Srbski ni dobrodošel.

Vir: N1

Dodaj odgovor