Vučić in Kurti v Bruslju: brez preboja, pogovori zopet neuspešni

V Bruslju je potekal nov krog pogovorov med Beogradom in Prištino, ki sta se jih udeležila srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, gostil pa jih je visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Dialog tudi tokrat ni obrodil sadov.

Evropska unija meni, da je odstop županov štirih večinsko srbskih občin na severu Kosova najhitrejša in najboljša pot do predčasnih lokalnih volitev, je včeraj po neuspešnih pogovorih s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem in srbskim predsednikom Aleksandrom Vućićem dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell.

Kurti je v izjavi po srečanju poudaril, da od županov ne more zahtevati odstopa. “Županov ne moremo prisiliti k odstopu, čeprav je njihova legitimnost nizka,” je povedal po poročanju spletnega portala Kosovo online.

Kosovske oblasti so bolj naklonjene zbiranju podpisov. Tako so v začetku meseca izdale administrativno navodilo, ki državljanom omogoča zamenjavo županov občin s peticijo. Če bo osrednja volilna komisija potrdila, da so zbrani ustrezni podpisi, bo organizirala glasovanje o razrešitvi župana.

Vir: STA

Dodaj odgovor