“Že jutri bi lahko sprejeli Moldavijo in Črno goro, ne pa Ukrajine in Srbije”

Vseh 27 držav članic EU se zaveda, da se širitev mora zgoditi. Mogoče ne zato, ker bi si to želeli, in če bi lahko, bi se verjetno temu izognili. A vedo, da se ne morejo. Pomembno je vzdrževati povezavo med Zahodnim Balkanom in vzhodnim triom (Ukrajina, Moldavija, Gruzija), saj proces širitve poganjajo vzhodnjaki. Prav zato je širitev zdaj spet na agendi EU. Če ne bi bilo vojne v Ukrajini, o širitvi EU ne bi bilo govora,” je za Siol.net povedala Nathalie Tocci, italijanska raziskovalka in strokovnjakinja za mednarodne odnose, direktorica Inštituta Affari Internazionali, ki je prepričana, da bi lahko manjši državi, kot sta Črna gora in Moldavija, že jutri postali del EU, tega pa ne moremo reči za Ukrajino in Srbijo. 

“Manjše države, kot sta Črna gora in Moldavija, sta lahko del EU postale v roku dveh ali treh let in ni treba čakati do leta 2030. Ni namreč potrebnega veliko, da integriraš tri milijone ljudi , pravi Nathalie Tocci za SIOL. 

“Poleg tega je pomembno vzdrževati povezavo med Zahodnim Balkanom in vzhodnim triom (Ukrajina, Moldavija, Gruzija), saj proces širitve poganjajo vzhodnjaki. Prav zato je širitev zdaj spet na agendi EU. Če ne bi bilo vojne v Ukrajini, o širitvi EU ne bi bilo govora”, dodaja sogovornica Siola.

Vir: Siol

Dodaj odgovor