Radoičić po napadu v Banjski obtožen tihotapljenja orožja in ogrožanja javne varnosti

Srbska policija je pridržala nekdanjega podpredsednika največje stranke Srbov na Kosovu Milana Radoičića, ki je v petek prevzel odgovornost za nedavni napad na kosovsko policijo v kraju Banjska in zanikal vpletenost srbskih oblasti.

V času napada je bil Radoičić še podpredsednik Srbske liste, največje stranke etničnih Srbov na Kosovu, ki ima tesne stike s srbskimi oblastmi v Beogradu.

Tožilstvo je Radoičića obtožilo proizvodnje, posedovanja in tihotapljenja strelnega orožja na Kosovo. Obtoženi naj bi orožje, strelivo in eksplozivne naprave kupoval v mestu Tuzla v BiH-u ter jih kopičil v Beogradu in nato tihotapil ter skladiščil na različnih lokacijah na Kosovu; v zapuščenih objektih ali v gozdu. Obtoženec je zanikal kakršno koli kriminalno dejavnost. Tožilstvo je sodišču zaradi begosumnosti predlagalo, naj zanj odredi pripor.

Priština na čelu s kosovskim premierjem Albinom Kurtijem trdi, da je Srbija napadalcem v Banjski nudila logistično podporo in da je bil napad del širšega načrta nezakonite priključitve severa Kosova, oblasti v Beogradu na čelu z Vučićem pa vpletenost Srbije v incident zanikajo.

Vir: RTV SLO

Dodaj odgovor