Ursula von der Leyen na Zahodnem Balkanu predstavlja načrt za gospodarsko okrepitev regije

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v nedeljo prispela v Skopje, kjer začenja turnejo po državah Zahodnega Balkana.

Med drugim bo podrobneje predstavila načrt za gospodarsko rast te regije, ki vključuje vstopanje na enoten trg, a le, če bodo svoj del domače naloge, torej reforme ter oblikovanje regionalnega trga, opravile tudi kandidatke.

Ursula von der Leyen je 6-milijardni paket naložb, nepovratnih sredstev in posojil, s katerim bi po njenih besedah gospodarstva držav Zahodnega Balkana lahko še v tem desetletju podvojili, predstavila na vrhu berlinskega procesa, ki je potekal v Tirani. Evropska komisija med drugim pričakuje odločnejši boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, reforme, ki bodo izboljšale vladavino prava.

Predsednica Evropske komisije se je sinoči srečala z makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, danes bo govorila s premierjem Dimitrijem Kovačevskim, v ospredju bodo spremembe ustave, ki jih mora Severna Makedonija na zahtevo Bolgarije opraviti pred začetkom pogajanj, a opozicija, brez katere ni zadostnega števila glasov, vpisu bolgarske manjšine v ustavo nasprotuje in zahteva brezpogojni začetek pogajanj. Gostja si bo ogledala tudi eno od naložb, pri kateri je sodelovala Evropska unija, gre za obrat za predelavo sadja in zelenjave.

Obisk poteka pred objavo širitvenega poročila o napredku držav, iz Severne Makedonije se bo von der Leyen odpravila na Kosovo, jutri bo v Črni gori, v torek v Srbiji, svojo pot bo zaključila v Bosni in Hercegovini, kjer upajo, da bodo do konca leta dobili zeleno luč za začetek pogajanj.

Po ruskem napadu na Ukrajino se je Evropska unija začela precej bolj ukvarjati s širitvijo na Zahodni Balkan, kjer države pesti vrsta dvostranskih vprašanj – te so tudi prepreka za oblikovanje enotnega trga, ki naj bi bil nekakšna priprava na članstvo v Evropski uniji. Najbolj trd oreh ostajajo odnosi Beograda in Prištine.

Vir: MMC

Dodaj odgovor