Voditelji Zahodnega Balkana o skupnem približevanju Evropski uniji

Voditelji držav Zahodnega Balkana – Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije in Srbije – so na vrhu v Tirani izrazili pripravljenost na pospešitev gospodarskih reform, da bi lahko pridobili pomoč iz šest milijard evrov vrednega načrta Evropske unije za gospodarsko rast, ki je bil predstavljen oktobra lani.

Pred štirimi meseci je Bruselj objavil načrt za gospodarsko rast, ki naj bi v desetih letih prispeval k podvojitvi gospodarstva Zahodnega Balkana in tesnejšemu gospodarskemu sodelovanju med državami.

Načrt je sestavljen iz štirih stebrov. Namen prvega je zagotoviti boljši dostop šesterice držav regije do evropskega enotnega trga, drugi je tesnejše gospodarsko sodelovanje v regiji na sedmih področjih, tretji izvajanje reform, četrtega pa predstavljajo finančna sredstva EU-ja za naložbe in reforme.

Voditelji šestih držav so se dogovorili, da bodo do konca leta zmanjšali stroške finančnih transakcij v regiji, kar je prvi korak k enotnemu trgu EU-ja.

Sveženj finančne pomoči EU-ja za izvajanje reform in naložbe znaša šest milijard evrov, od tega dve milijardi nepovratnih sredstev in štiri milijarde posojil, financiranje pa bo odvisno od uspešnega izvajanja reform.

V zameno morajo države izvesti reforme in rešiti vsa odprta vprašanja s svojimi sosedami. “Ni pomembno, kakšne politične težave imamo med seboj, saj nas je Evropska unija pripravljena podpreti,” je dejal albanski premier Edi Rama.

Rama je na novinarski konferenci po koncu vrha ocenil, da se na Zahodnem Balkanu prvič strinjajo, da EU ne deluje kot običajno, ampak si prizadeva, da bi se jim približal, podprl njihovo gospodarsko rast in povezovanje.

Vir: MMC/Sta/Reuters