Makedonski veleposlanik na obisku FEB-a: Mesto Severne Makedonije je v EU

Predstavnika Foruma za evropski Balkan Peter Antuničević in Sanja Rubinić sta marca v prostorih FEB-a v Ljubljani sprejela veleposlanika Severne Makedonije Nj. Eks. Gorana Milevskega s svetovalko Bojano Jovanosko.

Gostja, ki sta na povabilo FEB-a prišla na vljudnostni spoznavni obisk, sta izrazila pripravljenost za sodelovanje in povezovanje kredibilnih sogovornikov iz držav kandidatk za članstvo v EU, kar je ena izmed glavnih idej foruma. Cilj je opredeliti bistvene elemente, ki zavirajo procese političnih in institucionalnih reform v državah Zahodnega Balkana.

Kot je povedal veleposlanik Severne Makedonije, se njihova država pripravlja na parlamentarne volitve, ki bodo 8. maja 2024 skupaj z drugim krogom predsedniških volitev. Prvi krog volitev za predsednika Severne Makedonije bo v sredo, 24. aprila 2024. Veleposlanik Goran Milevski je dejal, da je ne glede na to, kdo zmaga, situacija jasna, usmeritev Severne Makedonije je v Evropski Uniji.

Makedonski veleposlanik je povedal, da trenutno v Sloveniji študira okoli 2500 študentov iz njegove države in da si želi, da bi se po študiju vrnili v domovino. Zato sta evropska perspektiva države in boljši življenjski standard ključnega pomena za prihodnost mladih in države.