EU ostro obsodila nasilje nad pripadniki Kforja na Kosovu

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ponoči najostreje obsodil nasilje nad pripadniki Kforja v občini Zvečan na severu Kosova ter pozval k takojšnji deeskalaciji razmer. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je medtem Srbe pozval, naj se ne spuščajo v konflikt z Natom.

“Nasilje zoper misijo Kfor, novinarje, civiliste in policijo je popolnoma nesprejemljivo. Kosovske oblasti in protestnike pozivamo, naj deeskalirajo razmere. Pričakujemo tudi, da bosta strani ravnali odgovorno in v okviru dialoga nemudoma poiskali politično rešitev,” je na Twitterju zapisal Borrell. V kasnejši izjavi je kosovsko policijo pozval, naj konča operacijo v okolici občinskih stavb na severu Kosova, protestnike pa, naj se umaknejo. “V Evropi je že dovolj nasilja, ne moremo si privoščiti še enega konflikta. Upam, da me bodo poslušali in da bodo ravnali v skladu s tem,” je povedal Borrell.

Vučić je sicer v izrednem nagovoru v ponedeljek zvečer opozoril, da je bilo v spopadih na severu Kosova ranjenih najmanj 52 Srbov, od tega trije huje. Kot je dejal, Srbov ne moti prisotnost misije Kfor, temveč “prisotnost kosovske specialne policije (Rosu) in lažnih županov”. Vojake Natove misije je obtožil, da kljub zagotovilom niso storili dovolj, da bi zaščitili Srbe in preprečili po njegovem mnenju nezakonit prevzem občin na severu Kosova. Ob tem se je zavzel, da bo Srbija storila vse za ohranitev miru.

Kurti se je sinoči sestal z veleposlaniki držav kvinte – ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Nemčije – ter EU in sporočil, da je zaskrbljen zaradi napada na kosovsko policijo, pripadnike misije Kfor in novinarje.”Delim zaskrbljenost zaradi nasilja in obsojam napade” rekel je Kurti.

Ponedeljkovi spopadi so izbruhnili, potem ko se je več sto Srbov zbralo pred občinskimi poslopji v Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku na severu Kosova. Zahtevali so umik kosovske policije ter novoizvoljenih županov, etničnih Albancev. V spopadih je bilo po navedbah Vučića ranjenih več kot 40 pripadnikov misije Kfor. Srbi na severu Kosova se namreč niso udeležili aprilskih lokalnih volitev in nočejo sprejeti albanskih novoizvoljenih županov v občinah, kjer Srbi predstavljajo več kot 95 odstotkov prebivalstva.

Vir: Sta

Dodaj odgovor