Srbija: predčasne parlamentarne volitve kot izhod iz politične krize

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić in premierka Ana Brnabić sta v sredo zvečer na javni televiziji RTS nagovorila javnost, ki že več tednov vsak petek na ulicah zahteva odstop vladajočih, ki so po njihovem mnenju odgovorni za kulturo nasilja v družbi. »Jasno je, da bomo imeli predčasne parlamentarne volitve, oblast se ne bo izbirala na ulici in prehodne vlade ne bo,« je sporočil predsednik Vučić.

Nastop, ki so ga režimu nenaklonjeni analitiki ocenili kot prazno besedičenje, je Vučić po svoji navadi popestril z obljubami o zvišanju plač zaposlenim v šolstvu, zvišanju pokojnin, uvedbi denarne pomoči za otroke do 16. leta, turističnih vavčerjih in ukrepih za zajezitev rasti cen.

Premierka Ana Brnabić je izjavila, da je pripravljena v vsakem trenutku odstopiti s svojega položaja, vendar pa meni, da so parlamentarne volitve še pred koncem leta edini izhod iz trenutne politične krize.

Če pa premierka vendarle odstopi, predčasnih volitev pred jesenjo ne more biti zaradi ustavno predpisanih rokov, je dejal Vučić in napovedal, da se bo o datumu volitev pogovarjal tako, da bi predčasne parlamentarne volitve združili z lokalnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto, ne bo pa dovolil, da politična manjšina v pripravah na volitve prevlada nad večino, od katere pa bo zahteval pošten, resen in odgovoren pristop k pripravam na predčasne volitve.

Vir: Delo

Dodaj odgovor