Črna gora: Gibanje Evropa zdaj, zmagovalec parlamentarnih volitev

Tretje volitve v devetih mesecih so očitno utrudile črnogorske volivce, na predčasnih parlamentarnih volitvah je za kandidate s 15 list volilo rekordno malo volivcev. Volilna udeležba je dosegla rekordno skromnih 56,4 odstotka. Ali je odsotnost zanimanja za volitve povzročila utrujenost s politiko zasičenih Črnogorcev ali pa zgolj nezadovoljstvo s politiko, bodo analitiki poskušali ugotoviti v prihodnjih dneh.

Prvi neuradni rezultati po 55,5 odstotka preštetih glasov kažejo na pričakovano zmago gibanja Evropa zdaj. Gibanje Evropa zdaj je dobilo 25,5 odstotka, lista Skupaj! – Za prihodnost, ki ti pripada je dobila 23,4 odstotka, lista Za prihodnost Črne gore 15,7, lista Aleksa in Dritan, pogumno šteje pa je z 12,4 odstotno podporo pristala na četrtem mestu.

Prvič po koncu več kot tridesetletne vladavine Mila Đukanovića in njegove Demokratske stranke socijalostiov (DPS) ta stranka ni imela resnih možnosti za prevzem oblasti. Demokratska partija socijalista je dobila 21 mandat, oziroma 23,2 odstotka glasov.

Dodaj odgovor