Evropska unija ne bo izplačala nepovratnih sredstev Republiki Srbski

Evropska komisija je konec junija odobrila 298 milijonov evrov nepovratnih sredstev za projekte, ki jih je prijavila Federacija Bosne in Hercegovine, ne pa tudi za projekte v Republiki Srbski.
Republika Srbska je prijavila osem projektov za obnovo vodovodne in kanalizacijske mreže, vendar Evropska komisija ni odobrila nepovratnih sredstev za niti enega od njih, poroča mreža Radio Svobodna Evropa (RSE).
Delegacija Evropske unije v BiH-u je v obrazložitvi sporočila, da Republika Srbska ni izpolnila potrebnih kriterijev za financiranje. Spomnili so, da je EU financiranje novih projektov v Republiki Srbski ustavil februarja lani po izbruhu politične krize zaradi sprejema neustavnega zakona v skupščini entitete. Takrat je tudi ustavila financiranje dveh projektov na avtocesti.
V SNSD-ju na drugi strani menijo, da je EU zavrnil financiranje iz političnih razlogov. Vodja entitete Milorad Dodik je napovedal, da bo še naprej vztrajal pri sprejemanju zakonov za okrepitev delovanja srbske entitete in onemogočanje delovanja zveznih ustanov. Napovedal je tudi, da ne bo spoštoval odločitev visokega predstavnika Mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta, četudi mu zaradi tega grozi zapor.

Vir: MMC

Dodaj odgovor