Slovenija: ‘Išče se kader z Balkana’

Na Zavodu za zaposlovanje Slovenije kljub težavam delodajalcem, da dobijo tuje delavce, zatrjujejo, da balkanski bazen delovne sile ni izpraznjen. Ugotavljajo pa, da tujim delavcem ponujajo večinoma minimalno plačo, zato je višja plača ena od možnosti, da delodajalci pridobijo novo delovno silo. Tudi delavci iz Balkana imajo namreč svoja pričakovanja, to pa ne pomeni, da niso zainteresirani za delo v Sloveniji.

Da je balkanski bazen prazen, je mit”, pa pravi Greta Metka Barbo Škerbinc  iz Zavoda za zaposlovanje : “Severna Makedonija ima 140.000 brezposelnih oseb, potencial tam je. BiH ima več kot 350.000 brezposlenih, tudi v Srbiji jih je okoli 400.000. Res je, da je tudi tam gospodarska rast, da so tudi te države popravile plače delavcev.” Res pa je, da se išče isti kader povsod in da te države niso navdušene, da bi izvažale delavce, zato je treba biti previden, poudarja. A kot pravi, je tam še vedno potencial. Kot dodaja, se Zavod za zaposlovanje zaradi manjših jezikovnih In kulturnih ovir trudi pri pridobivanju prav teh delavcev. 

“Vsaj za Severno Makedonijo lahko trdimo, da kadrovski bazen ni izpraznjen. Tam je bila  ob zadnjem dogodku, ki smo ga organizirali, velika večina zainteresiranih  za delo tudi visoko izobraženih, vsaj 30 zdravnikov je izkazalo interes za delo v Sloveniji, ” je povedala Anika Rode iz Zavoda za zaposlovanje Slovenije. 

Vir: 24 ur

Dodaj odgovor