Vučić in Milatović z dogovorom o imenovanju veleposlanikov

Srbija in Črna gora bosta v kratkem imenovali svoja veleposlanika v Podgorici oz. Beogradu, sta se strinjala predsednika Aleksandar Vučić in Jakov Milatović. Slednji v srbski prestolnici na svojem prvem uradnem dvostranskem obisku po izvolitvi obnavlja načete vezi med balkanskima sosedama, poročajo tuje tiskovne agencije.

Srbija in Črna gora bosta v kratkem imenovali svoja veleposlanika v Podgorici oz. Beogradu, sta se danes strinjala predsednika Aleksandar Vučić in Jakov Milatović. Slednji v srbski prestolnici na svojem prvem uradnem dvostranskem obisku po izvolitvi obnavlja načete vezi med balkanskima sosedama, poročajo tuje tiskovne agencije. Državi sta od leta 2020 na diplomatski bojni nogi po tistem, ko je črnogorska vlada srbskega veleposlanika Vladimirja Božinovića razglasila za nezaželeno osebo zaradi njegovega domnevnega vpletanja v črnogorske notranje zadeve. Srbija je nato sprejela, a se hitro odpovedala recipročnemu odzivu o odpoklicu črnogorskega ambasadorja Tarzana Miloševića. Ta je Beograd v skladu z željami podgoriške vlade zapustil lanskega februarja, odtlej pa Črna gora še ni imenovala njegovega naslednika. Odnosi med Srbijo in Črno goro, ki sta bili med letoma 1918 in 2006 del iste države, so za oboje zelo pomembni. Kot sta poudarila predsednika, državi veliko trgujeta, hkrati pa v Srbiji živi veliko državljanov Črne gore in obratno. Kljub zgodovinskim in gospodarskim povezavam pa so politični odnosi že več let skrhani, z današnjim obiskom pa državi “obračata nov list”, je na skupni novinarski konferenci dejal Milatović, poroča podgoriški časnik Vijesti.
Med drugimi odprtimi vprašanji, ki sta ju predsednika danes naslovila, je izročitev zadnjega predsednika nekdanje države Srbije in Črne Gore Svetozarja Marovića, ki so ga v Črni gori leta 2015 aretirali zaradi korupcije pri gradbenih poslih in je po priznanju krivde pobegnil v Srbijo. Vučić je glede tega obljubil, da bo Srbija podala utemeljene odgovore za svoja ravnanja. Ob tem je spomnil na črnogorsko priznanje neodvisnosti Kosova, rekoč da se obe državi morata postaviti v čevlje druge. Na to temo je Milatović pokazal razumevanje za Beograd, v luči nedavnih nemirov na severu Kosova pa poudaril, da je za njega najpomembneje, da tam pride do deeskalacije razmer, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dodaj odgovor