Kosovo je kupilo več turških brezpilotnih letalnikov bayraktar

Kosovski premijer Albin Kurti je sporočil, da so od Turčije kupili več brezpilotnih letalnikov bayraktar, vendar ni navedel njihovega števila, kot tudi stroškov vojaškega nakupa. Je pa zatrdil, da je Kosovo zdaj še bolj varno, ob tem pa spomil, da je v zadnjih dveh letih vlada povečala število vojakov za 80 odstotkov in obrambni proračun za več kot sto odstotkov.

Predvidena vojska Kosova, ki je neodvisnost razglasilo leta 2008, naj bi štela 5000 rednih pripadnikov in 3000 rezervistov.

Brezpilotna letala turškega proizvajalca Baykar so postala prepoznavna med rusko vojno v Ukrajini, kjer so ukrajinske sile v prvih mesecih spopadov z njihovo pomočjo uspešno sestreljevale ruske tanke, topništvo in raketne sisteme.

Po majskem izbruhu nasilja med kosovskimi Srbi in predstavniki kosovskih oblasti je srbski predsednik Aleksander Vučič dvignil stopnjo pripravljenosti vojske in pomaknil enote bližje k meji s Kosovom.

Zaradi zaostrovanja razmer je Nato okrepil svojo misijo na Kosovu (Kfor), ki trenutno sicer šteje skoraj 3800 vojakov, z napotitvijo 700 dodatnih pripadnikov.

Vir: MMC RTV SLO, Reuters

Dodaj odgovor