‘Naj bodo v zgodovino zapisani kot sovražniki srbskega naroda’

Voditelj bosanskih Srbov Milorad Dodik je napovedal, da bo dal pobudo za sprejem zakona, ki bi uvedel oznako “sovražniki Republike Srbske”. Do napovedi prihaja v času, ko parlament razpravlja o spremembah kazenskega zakonika, ki bi uvedel inkriminacijo obrekovanja, kar je naletelo na ostre kritike opozicije, novinarjev in nevladnega sektorja ter EU, ZDA in OVSE.

“Naj bodo v zgodovino zapisani kot sovražniki srbskega naroda in Republike Srbske,” je lokalnim medijem dejal Dodik in presenetil z novo pobudo. Ob tem je sodnike ustavnega sodišča BiH takoj označil za sovražnike RS in dodal, da ne bo dovolil, da bi kdorkoli kršil pravice te entitete, poroča Index.hr.

Kakšne kazni namerava uvesti za tiste, ki bi bili po novem zakonu razglašeni za sovražnike RS, ni pojasnil.

“Tega ni bilo niti v najtemnejših časih”

Medtem ko je DZ razpravljal o spornem zakonu o inkriminaciji obrekovanja, ki ga je tudi predlagal Dodik, je opozicijski poslanec Nebojša Vukanović za Dodikovo idejo dejal, da bi to moralo biti opozorilo vsem, da gre oblast v RS proti diktaturi.

“Tega ni bilo niti v najtemnejših časih enoumja,” je dejal Vukanović.

Parlamentarna večina, ki jo obvladuje Dodik, ni hotela sprejeti ugovorov na vsebino zakonskih sprememb, ki predvidevajo inkriminacijo obrekovanja. S predlaganimi spremembami bi obrekovanje postalo kazensko preganjano s predpisano globo do tri tisoč evrov.

Predsednik kluba poslancev Partije demokratičnega napredka (PDP) Igor Crnadak je dejal, da to RS spreminja v “črno luknjo, v katero ne bo smel nihče lulati”, prva tarča pa bodo mediji in novinarji, ki kritično pišejo o vladi.

“To se nije desilo ni u najmračnijim vremenima”

Dok se u DZ raspravljalo o kontroverznom zakonu o kriminalizaciji klevete, koji je predložio i Dodik, opozicioni poslanik Nebojša Vukanović je u prilog Dodikovoj ideji rekao da to treba da bude upozorenje svima da vlast u RS ide ka diktaturi.

“To nije bilo ni u najcrnjim vremenima jednoumlja”, rekao je Vukanović.

Skupštinska većina, koju kontroliše Dodik, odbila je da prihvati primjedbe na sadržaj zakonskih izmjena koje predviđaju inkriminalizaciju klevete. Predloženim izmjenama kleveta bi postala krivično djelo za koje je propisana novčana kazna do tri hiljade eura.

Predsjednik Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak rekao je da se time RS pretvara u “crnu rupu u koju niko neće smjeti piškiti”, a prva meta biće mediji i novinari. koji pišu kritički o vladi.

Dodaj odgovor