Nekdanji predsednik Đukanović: Črna gora je v rokah protievropske politike

V Črni gori te dni potekajo posvetovanja o novi vladi, ki jo morajo sestaviti po junijskih volitvah. Najverjetnejši mandatar Milojko Spajić je že prej zavrnil sodelovanje s socialisti.

Spajić bi s socialisti sicer lahko oblikoval jasno večino, potrebno za reforme na evropski poti. Na njej je država zadnja tri leta povsem obstala. Kot pravi nekdanji predsednik Milo Đukanović, je to posledica protievropske politike, v rokah katere se je znašla država.

Milo Đukanović je bil ključna figura črnogorskega političnega prizorišča skoraj 30 let. Pravi, da – ko gre za ključna vprašanja – danes ne bi storil ničesar drugače. Očitke, da je bila država v času njegovega vladanja ugrabljena, je zavrnil.

“Ta Črna gora, ki je bila ujeta, je bila z voljo Nata sprejeta vanj, z voljo Evropske unije pripeljana na njen prag. Ta Črna gora. Potem pa je pred tremi leti prišlo do osvoboditve in zdaj je ta osvobojena Črna gora šibka točka Zahodnega Balkana. Vam to deluje logično? Ne, deluje neumno in neumno je,” je dejal v intervjuju za RTV Slovenija.

Do strank, ki so pred tremi leti z oblasti odnesle njegove socialiste, je izjemno kritičen, označuje jih za nevarnost za Črno goro in njeno identiteto. “Ta oblast služi interesom politike Beograda, torej služi velikosrbskim interesom v Črni gori, to pa je podaljšana roka ruskih imperialnih interesov v tem delu Evrope in v Evropi nasploh. Srbska pravoslavna cerkev je najmočnejši instrument čezmejnega delovanja velikosrbske ideologije.”

Kot še pravi Đukanović, Črnogorci vsak dan ugotavljajo, da so zadnja tri leta z novo večino, politično in institucionalno krizo, napaka. Svari pred reformsko utrujenostjo, ki je tudi posledica odnosa Evropske unije. Ta se je z ruskim napadom spremenil, zato je to pomembna priložnost, tudi za Črno goro.

“V tej regiji bo ali zmagala evropska prihodnost ali pa bomo še naprej blodili po balkanskih brezpotjih, ki jih vodijo velikodržavni nacionalizmi, spremembe mej in brezhrbtenično služenje protievropskim interesom,” pravi Đukanović, ki je še dejal, da bo ostal aktiven, ne izključuje pa tudi vrnitve v politiko.

Vir: RTV Slovenija

Dodaj odgovor