Zunanji ministri držav skupine C5 o širitvi EU na Zahodni Balkan

Zunanji ministri Slovenije, Avstrije, Češke, Slovaške in Madžarske so na Dunaju so se zavzeli za pospešitev širitve na Zahodni Balkan.

Kot je dejal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg imajo ministri skupen pristop do Zahodnega Balkana in si želijo videti te države čim prej v EU. “Verjamemo, da evropska integracija ni popolna brez njih. Vsakršna težava, ki se pojavi tam, je težava tudi za nas,” je dejal.

Zato je po njegovem najboljši pristop povečati hitrost pristopnega procesa, ga narediti bolj oprijemljivega s postopno integracijo držav, pri čemer imajo, kot je dejal, ministri peterice veliko skupnih idej in predlogov.

Slovenska ministrica zunanjih zadev Tanja Fajon je izrazila zadovoljstvo, da imajo ministri skupen pristop do Zahodnega Balkana, ko gre za to, da se pospeši širitveni proces. Pri tem je spomnila na t.i. blejsko zavezo predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela o potrebi po pripravljenosti EU in držav Zahodnega Balkana za širitev do leta 2030. Ob tem je tudi izrazila bojazen, da bi lahko z vsemi nestabilnostmi tvegali nove napetosti ali konflikt v regiji.

Vir: N1/STA

Dodaj odgovor