Vrh v Granadi: EU se bo širil z novimi članicami, a bo sprejemanje temeljilo na njihovih “dosežkih”

Voditelji držav EU-ja so na zasedanju v Granadi opravili razpravo o naslednji širitvi. Na podlagi tega naj bi Evropska komisija pripravila svoj predlog glede nadaljnjega širitvenega procesa.

Med voditelji je bolj ali manj soglasje, da se bo Unija širila z novimi članicami. Je pa predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponovila, da bo sprejemanje temeljilo na dosežkih kandidatk, članice pa morajo hkrati opraviti domačo nalogo, ta pa je: strukturne reforme. Širitev ne bo vplivala le na način sprejemanja odločitev, temveč tudi na financiranje.

“Naredili smo korake naprej proti naslednji širitvi,” je ob koncu vrha dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je pred kratkim napovedal, da bo EU na novo širitev pripravljen do leta 2030. Ursula von der Leyen je danes poudarila, da mora skupnost opraviti svoj del domače naloge, da bo lahko pozdravila nove članice, vendar pa morajo svojo nalogo opraviti tudi kandidatke.

Več držav, tudi Slovenija, predlaga, da bi proces približevanja držav kandidatk razdelili na več stopenj, pri čemer Slovenija predlaga odločanje s kvalificirano večino.

Vir: RTV SLO

Dodaj odgovor