Plenković: Upamo, da Bosna in Hercegovina kmalu sklene sporazum z evropsko agencijo za zunanje meje

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je ob napovedi, da bo Slovenija uvedla nadzor na meji s Hrvaško, dejal, da ne gre za novost in da takšen nadzor izvaja že devet držav znotraj Evropske unije. Dodal pa je, da gre za začasni in skrajni ukrep ter da se je treba pri njegovem uvajanju posvetovati s sosednjimi državami.

Sicer pa velja dodati, da nadzor notranjih meja države schengenskega območja izvajajo tudi zaradi migracijske krize. Plenković je glede tega dejal, da so na odzivu na to ključna tri osnovna načela. “Ključno je zaščititi zunanje meje EU. Hrvaška varuje zunanje meje in naš cilj je, da Bosna in Hercegovina kmalu sklene sporazum z evropsko agencijo za zunanje meje (Frontex), da bi pomagali nadzorovati celotno situacijo,” je še izpostavil.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je zagotovil, da Hrvaška pri varovanju svoje meje z Bosno in Hercegovino, ki je od hrvaškega vstopa v schengen v začetku leta zunanja meja, ne potrebuje pomoči drugih držav članic ali Frontexa. “Pomagajo nam lahko zgolj države, iz katerih prihajajo migranti,” je poudaril, pri čemer je izpostavil države Zahodnega Balkana.

Dodaj odgovor