Predstavniki držav Podonavske regije vidijo zagon za širitev EU-ja

Če ne bi bilo vojne v Ukrajini, se verjetno ne bi tako pogovarjali o širitvi EU-ja, je na plenarnem panelu na forumu Strategije EU-ja za Podonavsko regijo (EUSDR) na Brdu pri Kranju povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Zunanji minister Bosne in Hercegovine Elmedin Konaković je povedal, da tudi sam vidi pozitivne premike na področju širitve EU-ja, kar se mu zdi še posebej pomembno v luči bega možganov, s katerim se spopada njegova država.

Sodelovanje v EUSDR so ob tej priložnosti pozdravili tudi predstavniki ostalih držav regije – Ana Novaković Đurović, ministrica za ekologijo in koordinatorka črnogorskega ministrstva za evropske zadeve, srbska ministrica za evropske integracije Tanja Miščević, namestnik generalnega sekretarja moldavskega infrastrukturnega ministrstva Eugeniu Harabara ter Andrij Taran, veleposlanik Ukrajine v Sloveniji.

Slovenija je predsedovanje EUSDR prevzela novembra lani. Gre za drugo makroregionalno strategijo EU-ja, ki jo je leta 2010 sprejela Evropska komisija za vzpostavitev sinergij in usklajevanje obstoječih politik in pobud v podonavski regiji.

Vir: /Mmc/ Sta

Dodaj odgovor