Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg začenja turnejo po državah Zahodnega Balkana

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg v Sarajevu začenja turnejo po državah Zahodnega Balkana.

Stoltenberg je svojo turnejo začel z neformalno večerjo v Sarajevu, med katero je srbska članica predsedstva Željka Cvijanović ponovila, da entiteta Republika Srbska nasprotuje članstvu v Natu.

“Ko nekdo postane član Nata, je to avtomatsko sovražna država Rusije in Kitajske, ki pa podpirata Republiko Srbsko, kjer je najpomembneje, v Varnostnem svetu Združenih narodov. Z več vidikov bi bilo približevanje Natu škodljivo,” pravi Srđan Mazalica, poslanec stranke SNSD Milorada Dodika.

Bosna in Hercegovina sicer večino zahtev Nata izpolnjuje, v preteklosti je pri tem – denimo pri oblikovanju skupnih oboroženih sil – sodeloval tudi Dodik, ki pa si je kasneje premislil in sprejel odločitev o nevtralnosti po vzoru Srbije, a so reforme na državni ravni tekle naprej, vojaki pa so sodelovali v Natovih misijah in vojaških vajah. Alija Kožljak, svetovalec za varnost v predsedništvu Bosne in Hercegovine, je dejal: “Ruska federacija poskuša ustaviti evroatlanske integracije na prostoru Zahodnega Balkana. V Bosni in Hercegovini ima seveda zelo plodna tla zaradi proksijev, ki delajo v interesu Rusije. Eden od njih je gotovo Milorad Dodik, ki se je na vse mogoče načine, vsaj deklarativno, upiral pospešitvi poti v Nato.”

Turnejo bo Stoltenberg, ki verjame, da so v času nestabilnosti ključne močne institucije, kot sta Nato in Unija, sklenil v Severni Makedoniji. Tam je predvideno tudi srečanje z voditelji iz zavezniških držav v regiji, tudi iz Slovenije.

Vir: Radio Slovenija

Dodaj odgovor