Stoltenberg: Nastanek skupnosti srbskih občin ključen za normalizacijo odnosov

Po pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg tako kot dan prej v Prištini ustanovitev skupnosti srbskih občin na Kosovu izpostavil kot ključen korak k normalizaciji odnosov med stranema. Nadaljevanje dialoga pod okriljem EU pa je po njegovem mnenju edini način za zagotovitev miru.

Stoltenberg je izpostavil, da Nato računa “na obe strani, da bosta zmanjšali napetosti in se vzdržali dejanj, ki bi lahko prispevali k naraščanju napetosti”. V to smer pa ne bi šla namestitev srbskih enot blizu meje s Kosovom, je dodal. Glede tega je Vučić zatrdil, da srbska vojska “ni nikoli prekoračila svojih pooblastil”.

V napadu na sile Kfor v Zvečanu je bilo ranjenih 93 pripadnikov sil Nata, v Banjski pa je bil 24. septembra v oboroženem napadu na kosovsko policijo ubit kosovski policist, kasneje pa še trije srbski napadalci. Po teh incidentih je Nato na Kosovu namestil tisoč dodatnih vojakov in organiziral dodatne patrulje na severu države.

Vir: N1/STA

Dodaj odgovor