Vesna Pusić: ‘Ves Balkan je del Evrope. To, da ima tako težko zgodovino, pomeni, da se je treba še bolj potruditi in mu dati priložnost’

»Evropa je zagotovo tukaj. Ves Balkan je del Evrope. To, da ima tako težko zgodovino, pomeni, da se je treba še bolj potruditi in mu dati priložnost.« pravi nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Kot je poudarila, širitve na Balkan ne vidi kot pravo razširitev, ampak bolj kot konsolidacijo evropskega teritorija. ‘Ta pa je ključna, če želi Unija igrati pomembno vlogo na geostrateški sceni’, pravi Pusić in dodaja da se je notranja dinamika v Uniji spremenila, ter da slovo Angele Merkel ne gre na roke čakajočim iz regije Balkana.

‘Ključno težavo v zastoju približevanja vidim v dejstvu, da večina posrednikov in pogajalcev še vedno deluje na istih predpostavkah kot pred desetimi leti. Vmes je prišlo do velikih sprememb, na čelu z voditelji. No, Unija se na Balkanu pogaja z voditelji, ki se bojijo, da bodo v primeru vstopa njihovih držav v Unijo končali v zaporu. Bolj kot na politike bi se morala Unija skoncentrirati na opolnomočenje državljank in državljanov teh držav. Poleg tega bi morali za vsako državo imeti svoj pristop’, povdarja hrvaška političarka Vesna Pusić, ki se je omenjalo tudi kot potencialno kandidatko za generalno sekretarko Združenih narodov. 

Vir: RTV SLO

Dodaj odgovor