Na severu Kosova se je izmed 46.000 volilnih upravičencev referenduma udeležilo le okoli 250

V štirih občinah z večinskim srbskim prebivalstvom na severu Kosova je potekal referendum o morebitni razrešitvi županov, ki so vsi pripadniki albanske večine na Kosovu. Srbska manjšina je volitve bojkotirala, zato referendum ni uspel.

Po podatkih Centralne volilne komisije (CIK) je imelo volilno pravico 46.556 volivcev. Ti so odgovarjali na vprašanje, ali so za oziroma proti razrešitvi župana v njihovi občini. Glasove jih je oddalo le 253. Največ glasov, 124, je bilo oddanih v občini Leposavić, nekaj manj v Severni Mitrovici, le 18 v občini Zubin potok, v občini Zvečan pa niti eden. Da bi bil referednum veljaven, bi se ga morala udeležiti več kot polovica volilnih upravičencev, je poročal Boštjan Anžin, dopisnik RTV Slovenijia iz Beograda.

Tako na oblasti ostajajo albanski župani, čeprav so bili aprila zaradi srbskega bojkota izvoljeni ob le nekaj odstotni volilni udeležbi. Sami nočejo odstopiti, v Prištini za to ne vidijo nobenega razloga. Novo pobudo za njihovo zamenjavo pa lahko sprožijo šele čez eno leto.